Träning med roddmaskin – svar på de vanligaste frågorna
Med en roddmaskin hemma får du goda möjligheter att träna hela kroppen – både styrka och kondition. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om roddmaskiner och hjälper dig att välja den bästa roddmaskinen för dina behov.
När det kommer till dynamisk helkroppsträning i ett och samma redskap är roddmaskinen svårslagen. Den erbjuder en mångsidig träning där både kondition, styrka och rörlighet ingår. Men innan du hoppar på din första roddsession – låt oss djupdyka i vad som gör roddmaskinen så pass användbar och svara på de vanligaste frågorna kring denna träningsform.
Våra roddmaskiner
Vilka muskler tränas när man använder en roddmaskin?
Ryggen: När du drar i handtaget aktiveras de stora ryggmusklerna, som latissimus dorsi.
Benen: När du skjuter ifrån med benen använder du huvudsakligen quadriceps, men även hamstrings och vadmuskler.
Armarna: Biceps aktiveras när du drar handtaget mot dig, och triceps när du skjuter det ifrån dig.
Bålen: Dina mag- och ryggmuskler håller din kropp stabil och i position när du ror.
Vilken teknik använder man när man tränar på en roddmaskin?
Att använda rätt teknik när du ror är avgörande för att få ut det mesta möjliga av träningen och för att undvika skador. Låt oss gå igenom tekniken steg för steg.
Tänk på tekniken som en dans med tre steg: Ben–Kropp–Armar vid draget och Armar–Kropp–Ben vid återgången. När du börjar kan det vara bra att överdriva dessa steg. Men när du börjar få in vanan kommer rörelsen att kännas mjukare och mer sammanhängande.
Hur ofta bör man träna med en roddmaskin?
För nybörjare rekommenderas det att börja med 2–3 sessioner i veckan för att ge musklerna tid att återhämta sig och anpassa sig till den nya träningsformen. Efterhand som din kondition och styrka förbättras kan du öka antalet sessioner eller träningstid per session. För de med mer vana rekommenderas istället 4–5 gånger i veckan.
Vilka är de största fördelarna med att använda en roddmaskin?
Det finns många fördelar med att använda en roddmaskin, vilket gör den till en väldigt populär maskin bland träningsentusiaster. Nedan listar vi de fyra största fördelarna.
Helkroppsträning
Roddmaskinen tränar en mängd stora muskelgrupper, inklusive ben, rygg, armar och kärna, vilket gör den till en utmärkt allround-maskin. Med en enda rörelse aktiverar du ungefär 85% av kroppens muskler!
Konditionsträning
Förutom styrketräning är rodd också en utomordentlig konditionshöjande aktivitet. Genom att justera motståndet eller intensiteten kan du öka din hjärtfrekvens, vilket förbättrar hjärtats och lungornas funktion samt ökar din allmänna uthållighet.
Låg kroppsbelastning
Eftersom rodd är en icke-viktbärande aktivitet, är det skonsamt för leder, särskilt knän och höfter. Detta gör rodd till ett bra alternativ för dem som har problem med leder eller vill minska risken för skador.
Flexibilitet och anpassningsbarhet
De flesta roddmaskiner tillåter användare att justera motståndet, vilket innebär att du kan skräddarsy din träning efter dina individuella behov, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren roddare. Detta gör att du kan fortsätta utmana dig själv allteftersom din kondition förbättras.
Är roddmaskin bra träning för magen?
Ja, absolut! Roddmaskinen är faktiskt en utmärkt träning för magen. När du ror används kärnmuskulaturen (mag- och nedre ryggmuskler) konstant för att stabilisera kroppen och överföra kraft från benen till överkroppen. Med rätt teknik kan roddmaskinen hjälpa dig att bygga upp starkare bål.
Lästips! Träna magen hemma – 5 bästa magövningarna för en starkare mage
I takt med att flera upptäcker fördelarna med roddmaskin, växer dess popularitet. Oavsett om du är en idrottare som söker en kompletterande träning eller bara letar efter ett sätt att komma i form, kan roddmaskinen vara det perfekta redskapet för dig. Med rätt teknik och regelbunden användning kan du snart se och känna resultaten av din träning.
Se alla våra roddmaskiner